Yhteystiedot

FM Oili Niittynen
*Tieto- ja viestintätekniikan opettaja
*Projektinhallinnan ja
sosiaalisen median asiantuntija
oili.niittynen (at) gmail.com
puh. 040 545 1896

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:48999 kpl

Suomen laki

Sosiaalista mediaa käytetään yhä enemmän myös rekrytoinnissa, mikä tuo työnhakuun uudenlaisen ulottuvuuden ja uusia asioita työnhakijan harkittavaksi - mitä sosiaalisen median profiileja hakija haluaa näyttää työnantajalle ja mitä ei.

Suomen lain mukaan työnantaja ei saa hyödyntää sosiaalisesta mediasta työnhakijasta löytämäänsä materiaalia päätöksentekonsa tukena, jos työnhakija ei ole antanut lupaa näiden profiilien katseluun. Hakija voi kuitenkin itse tarjota sosiaalisen median profiilinsa työnantajan nähtäväksi, jolloin rekrytoija voi hyödyntää löytämäänsä tietoa rekrytointiprosessissa.

Laita profiilisi kuntoon ennen työnhakua

Vaikka hakija ei antaisikaan työnantajalle lupaa some-profiiliensa katseluun, kannattaa työnhaussa huomioida profiilien mahdollinen negatiivinen vaikutus työnantajaan, jos hän niihin "sattuu törmäämään".

Vaikka sosiaalisten median profiilien sisällön ei saisikaan antaa vaikuttaa päätöksentekoon, antavat profiileista ilmenevät mahdolliset negatiiviset asiat aina tietyn kuvan hakijasta. Emmekä koskaan voi olla varmoja, jäikö työpaikka oikeasti saamatta tämän takia vai ei. Tiettyä varovaisuutta kannattaa siis noudattaa.

Omat sosiaalisen median profiilit kannattaakin käydä läpi ennen työnhaun alkua työnantajan näkökulmasta: mitä minusta näkyy ja miten? Loppujen lopuksi kaikki, mitä internetin ihmeellisessä maailmassa julkaisemme, jää jonnekin elämään - joko kaikkien tai vain valittujen henkilöiden nähtäväksi.

Omat yksityisyysasetukset kannattaakin asettaa sen verran tiukoiksi, etteivät esimerkiksi viikonlopun biletyspäivitykset näy ulkopuolisille. Myös profiilikuvat kannattaa valita työnhakuun soveltuviksi. Näin riski harmittomienkin julkaisujen päätymisestä väärien tahojen käsiin voidaan minimoida.