Yhteystiedot

FM Oili Niittynen
*Tieto- ja viestintätekniikan opettaja
*Projektinhallinnan ja
sosiaalisen median asiantuntija
oili.niittynen (at) gmail.com
puh. 040 545 1896

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:48999 kpl

Median seuraaminen

Verkossa tapahtuu paljon eikä kenelläkään ole aikaa jatkuvasti tutkia mitä uutta on julkaistu. On löydettävä keinoja, joilla saat tietoa mielenkiintoisista asioista tai kiinnostavista lähteistä.

RSS-syötteet ja syötteenlukijat

RSS-syöte on selaimeen tai erilliseen syötteenlukijaohjelmaan (Netvibes, Google Reader tai Freedreader) tilattava syöte, jonka voi tilata esimerkiksi useista päivittyvistä sivuista. Tällaisia ovat esim. blogit ja sanomalehdet.

Kun näet sivulla linkin "RSS" tai "RSS-syöte", klikkaa sitä niin pääset tilaamaan ko. syötteen selaimesi yläpalkkiin tai kirjanmerkkeihin.

Kokeile tilaamalla Iltasanomien syöte http://www.iltasanomat.fi/rss/

Google Alerts

Esimerkki Alertsissa tehtävästä ilmoituksesta

Verkossa julkaistavien kirjoitusten seuraamiseen on olemassa lukuisia maksullisia työkaluja, mutta Google Alerts on hyvä ja ennen kaikkea ilmainen keino pysyä ajan tasalla haluamistaan aiheista. Se seuraa uutisia, blogeja ja nettisivuja ja lähettää käyttäjälleen sähköpostia, kun etsitystä aiheesta ilmestyy kirjoitus. Alerts on siis ikään kuin automaattinen, jatkuvasti tehtävä Google-haku.

Google Alerts -palvelulla on maailmanlaajuisesti jo miljoonia käyttäjiä. Yritykset seuraavat sen avulla mitä heistä tai heidän tuotteistaan kirjoitetaan, bloggaajat seuraavat oman alansa uutuuksia ja monet tavalliset ihmiset seuraavat lempinäyttelijäänsä, -urheilijaansa - tai itseään.

Suomenkielinen Google-ilmoitukset löytyy osoitteesta http://www.google.fi/alerts. Käyttäminen on yksinkertaista. Sivulle syötetään halutut hakutermit, valitaan halutaanko päivitykset heti kun haettu termi ilmestyy verkkoon vai kerran päivässä tai viikossa sekä sähköposti johon tulokset toimitetaan. Ilmoituksia voi seurata myös rss-syötteen avulla. Olemassaolevia ilmoituksia voi muokata helposti hallintapaneelin kautta.

Witpik

Witpik on medianseurantatyökalu, joka tiedottaa sinua haluamistasi asioista silloin kun hakulauseisiisi liittyviä asioita ilmestyy johonkin verkossa.

Witpik:n sivut Ampparilla.